fredag 20 december 2013

Lucka 20: Hyfsat taktsinneMusikläraren nickade för hyfsat taktsinne. Och svenskläraren sa fantastisk rytm. Matteläraren suckade och vände om. Men vi räknar lite ändå. Fokuserar på hur rytm funkar. På takt och ton tillsammans. Ord plockas ihop efter varann. Man måste variera ordens längd. Femordsmeningar blir i längden trist. Monotont rent av, eller hur? Man tänker att inget händer. Kanske har man somnat lite. Du har räknat, eller hur? Fem ord i varje mening.

Om man däremot i det här läget byter rytm och drar ut på ordradandet och använder fler än fem ord i sin mening. Eller färre. Dynamik. Man blir mer intresserad ifall man slipper somna i femordsmonotonin. Man förstår.

Oförutsägbarhet gör att man behöver läsa.

Däremot, visst ibland är det monotonin man vill få fram. Då kör man så, men sen ändrar man. Gäller att variera. Det gör man förstås automatiskt. Men för att förstå rytm kan det vara en idé att fundera på just den där blandningen musik, språk och matte.

2 kommentarer:

Kati sa...

Själv har jag en tendens till ganska långa meningar. Men ändå så verkar de flesta som jag har hört tycka att min bok är ganska fast paced. Det har såklart med innehåll att göra med. Att det händer saker. Då kan även långa meningar ge en känsla av att läsandet skyndas på.

Mia Skrifver sa...

Helst ska väl meningarna vara så att man egentligen inte liksom märker dem. Eller om man gör det så är det för att det dyker upp nåt häftigt. Men hur man än gör så är rytm väsentligt.