torsdag 24 april 2014

Detta har hänt...

För ett år sen gavs Martrådar ut. Och även om ett år inte känns så värst länge sen (för mig i alla fall) så tror jag att lite repetition kan vara bra inför att Maraminne släpps lös i världen.

Martrådar börjar med att en storasyster inte längre vill leva och huvudpersonen, lillasyster och fotbollsspelaren Matilda "Mati" Creutz hittar sin storasyster Angelica. Matis liv ramlar i bitar. Allt det hon tagit för givet hur det ska vara har med ens ryckts ifrån henne. Människor man tycker är självklara är det inte längre. För Angelicas död förändrar hela familjen. Bara det att det inte bara är döden som spelar en roll utan också att det är något märkligt på gång med hela staden, Björknäs. Den lever också sitt eget liv.

Mati liksom staden ruskas om och för Mati är resultatet att hon blir en hämndgirig mara som knyter mardrömmer åt dem som ska straffas. Björknäs kvicknar till och stad och människor börjar bete sig underligt. Alla de otroliga talanger som staden fostrat visar sig ha ett större syfte och de av talangerna som befunnit sig utomlands kallas hem igen. För det gäller att samlas och enas emot de mörka krafter som börjat röra på sig. Saker och ting står inte rätt till i den lilla idylliska staden.

Så samlas det ett gäng udda personer: en fotbollsspelare, en seglare, en stå upp-artist, en spion, en taxichaufför, en astrologiskt kunnig, en som vet allt om Björknäs. De har olika uppgifter för att på nåt vis försöka enas och mota undan de mindre trevliga personer som rör sig omkring i Björknäs. De samlade måste först förstå vilka de är och vad de är i relation till varann. Alla går inte helskinnade ur slutstriden. Inte ens levande.

Men några av dem klarar sig och de som gör det samlar sina krafter och lyckas dölja vad som hänt. Så väl döljer de allting att...

Maraminne, som namnet antyder handlar om att minnas och om vad som glömts bort. Och hur det är att inte komma ihåg. Hur djupt man måste gräva för att hitta det som dolts.
Jenn, nej. Det som inte längre finns kan inte heller spela roll i följande bok. Eller det som skulle kunna visa mönster har inte tillträde i en värld av osäkerhet och kaos. Eller för att tala klarpråk: ingen astrologi. Man kan nämligen inte skriva en uppföljare som handlar om samma sak som den första boken.

2 kommentarer:

Fia Filur sa...

Din sista mening är väldigt klok! Tror inte alla har fattat det.

Mia Skrifver sa...

Tack du. Jag har tänkt väldigt väldigt mycket på den sista meningen, eller på att det är DET som betyder nåt.