lördag 6 december 2014

Lucka 6: JulpyntJULPYNT [ju:lpynt)
Plockar fram tomtegubbarna. Deras huvud rullar, så lätt så lätt, att bli av med en skalle. Att tappa huvudet. I taket hänger tomteparaden. På en annan hylla står grisarna. Tomtetanterna är också utspridda. Änglarna. Stjärnorna. Bockarna som är kattmat. Tror katterna. Inte för att jag dekorerat apelsiner med nejlika eller bakat pepparkakor, lussebullar, ändå, det doftar, i minnet, av jul och pynt. Samtidigt, som tomtehuvuden rullar, det är skört, enkelt att sticka hål på alla julbubblorna. Så mycket som byggs upp under tjugofyra dagar, ramlar sönder på en kort stund. Försiktigt får man gå förbi tomtegubbarna, värna om deras skallar.

Mias jullexikon7 kommentarer:

Sofia Fritzson sa...

Jag gillar inte pynt, så här är det väldigt basic, bara en gran och plast ska det vara! :)

Mia Skrifver sa...

Jag gillar pyntet. Speciellt de där två tomtarna på bilden som barnen lagat när de var små.

Skriviver sa...

Jag älskar blommor, så jag har mycket hyacinter och amaryllisar och så förstås en massa ljus. Det är det bästa pyntet. Och självklart granen. Några tomtar blir det alltid också, men inte förrän på självaste julafton.

minna lindeb sa...

aLLTSÅ VARFÖR? fIRAR MAN JUL?

Mia Skrifver sa...

Skriviver: Skulle också ha mängder av blommer om inte katterna skulle käka upp dem, glatt.

Minna: Igår var det ett litet barn som förklarde, först om en födelsdag och sen om en dödsdag. Det var lite oklart vilkendera som var aktuell men det var viktigt med choklad.

Frida sa...

Åh, framför allt den där högra lite vindögda tomten är ju en sådan man blir helt kär av. I vårt köksfönster står en treögd julrobot, gjord av ett då treårigt barn, som visserligen inte håller på att tappa huvudet, men som däremot måste lutas mot en vägg för att bottenplattan sitter löst.

Men annars är det mest stjärnor, ljusstakar och blommor här också än så länge.

Mia Skrifver sa...

Visst är det lite extra mysigt med just de här julpynten som måste lutas och stöttas, pysslas om helt enkelt för att inte ramla i bitar. Man blir väldans glad av dem.