onsdag 7 januari 2015

Pressande skrivfråga nu?

Så är det liksom måndag fast det är onsdag. Och det är dags att kavla igång sig själv. Inte med att skriva själv utan med att planera andras skrivande. Alltså alla dessa helger jag inte ska ha under januari utan då ska här jobbas.

Behöver därför ta itu med planerna kring det. Vad jag egentligen bryr mig om att tala om. Vill tala om. Som kreativitet, research, inspiration, vansinnet, främmandegöringen, dramtaturgin och drivkrafter och whatnot.

Och samtidigt sitter jag och undrar, vad vill folk egentligen veta? Alltså vilken pressande skrivfråga sitter folk och undrar över just nu? Vad är det som känns som det där man aldrig kan säga för mycket om? 

Jag menar jag kan ju låtsas att jag vet, men gör jag det? Jag vet vad jag funderar på för tillfället, det har med tid att göra, med tidsmarkörer, med samhällets tid, världstid, scentid, berättelsetid, ensamtid, restid, fritid, tid tid tid. Hur solen rör sig över himlen. Hur lång är tiden när man saknar någon. Hur hård är bänken man sitter på när man vill springa. Men alla kanske inte funderar på tid. För andra har kanske hittat sina tider.

Så vad funderar ni på, i skrivandet, mest just nu?

8 kommentarer:

Sofia Fritzson sa...

Nej, jag kommer inte på en enda fråga just nu. Återkommer om nån dyker upp!

Eva-Lisa sa...

Jag sitter och funderar över effekter och grundintrig i min nya version av fyran. Har kommit på effekten, ingången till grundintrigen söker jag fortfarande efter :)

Skriviver sa...

Jag funderar väldigt mycket på språket just nu (har precis skrivit ett inlägg om det på min blogg). Och på mina karaktärers personlighet. Det är ju inte direkt "frågor", men det är sånt som man behöver tänka på när man skriver. Så ja, det kanske är frågor ändå.

Kati sa...

Du kan väl fråga dem? Alternativt låta dem skriva ner det och lämna in, anonymt om så krävs.
Själv funderar jag på hur jag ska ta mig igenom ett helt manus eftersom jag inte gjort det på över ett år, fast egentligen vet jag hur man gör: en sida i taget, ett ord i taget, det känns bara väldigt stort och oöverskådligt just nu.

Heléne (Bokglam) sa...

För min del är dramaturgi och planering av manus alltid ett hett ämne. Och att lära känna karaktärerna. Vad kul med nya skrivkurser!

Mia Skrifver sa...

Sofia: Skönt att ha allt klart för sig ju.

Eva-Lisa: Effekter, bra, det ska jag tänka på.

Skriviver/Linda: Språket, absolut. Tror att i det sammanhang jag härnäst ska prata så är inte personlighet det viktigaste, språk däremot ja.

Kati: I vanliga fall skulle jag fråga, men jag ska liksom prata först och diskutera sen. Och det är en bra poäng så där i stort, att man liksom lättast tar sig framåt genom att helt enkelt skriva vidare.

Heléne: Dramaturgi, ja absolut, det ska jag garanterat tala om, det gör jag liksom alltid på sätt eller annat. Och ja, kul är det, och först ska jag liksom börja med att tala skrivkurs för såna som ska leda skrivkurser. Ett metaperspektiv liksom.

Pia Widlund sa...

Funderar mest på olika uppslag till kortnoveller just nu!

Mia Skrifver sa...

Det är inte så illa det. Kommer du på nåt bra? Och funderar du utgående från nåt speciellt?