måndag 4 januari 2016

Läsning 2015

För övrigt, läsning ju. Under 2015 läste jag 54 böcker. Om jag inte antecknat hade jag läst sisådär 30, men nu sporrade det mig att hålla koll. Så jag fortsätter med det. Men utan utmaningar om att läsa mer eller viss sorts. Jag läser vad jag vill och hur mycket/litet jag vill.

Så vad läste jag då?

Största läsupplevelsen, var utan tvekan Hilary Mantels Wolf Hall. Och jag tyckte bättre om första boken än fortsättningen För in de döda. Det är det historiska och det fiktiva, den sköna blandningen och karaktären Cromwell förstås, helheten och detaljerna och vilken himla tur att det var en bok på över 600 sidor så att jag inte behövde sluta läsa i första taget.

Finlandssvensk läsning som rekommenderas. Faktiskt tror jag att tre böcker omedelbart ploppar upp i skallen. Först Martina Moliis-Mellbergs debutbok A. Ser fram emot resten av alfabetet... En prosalyrisk tredelars text som jag blev gladast över ifjol. Dessutom också, två böcker jag hade väntat på, eller om det var så att jag hade väntat att just de två författarna skulle ta itu. Den ena Mikaela Strömbergs Sophie. Den andra Sabine Forsbloms Maskrosgudens barn. Vet att dessa två Borgå-damer turnerade tillsammans och skulle jag ha bott i närheten skulle jag ha gått och lyssnat på dem. Nu fick jag istället höra dem i Åbo i olika omgångar. I alla fall, bra böcker, historiskt fascinerande också. Som jag tillbringat tid i Borgå för väldigt många år sedan så kändes det extra kul med just de skildringarna.

Trilogier eller långserier. Salla Simukkas trilogi om Lumikki (Snövit) var bra. Den förvånade mig och var snabbläst och jag trivdes med huvudpersonen. Övriga långserier handlade om att ta sig igenom t.ex. sista boken i Charlaine Harris böcker om Sookie Stackhouse. Och fortsätta läsa Patricia Briggs. Men det är Simukka som lämnat störst avtryck. Kul då, att det är en finsk författare för jag är ganska dålig på att läsa finska författare. Ska skärpa mig. Kanske enda löftet inför nästa års läsning. Läsa nåt finskt. Kanske rent av på finska.

Svensk läsning som rekommenderas (eller beror på). Mats Strandbergs Färjan har fått mig att överväga tåg via norr för att ta mig till Sverige. Eller flyg. För båtarna mellan Finland och Sverige har fått sin förklaring. Och det var inte vackert. Men tusan vilken bra berättelse. Gillade karaktärerna, de gick att hålla reda på även om de var många och jag ville verkligen inte att alla de som dör ska dö. Så bra skräck. Överhuvudtaget, vilket svenskt skräckår! Frida Andersson Johanssons Dränkt hör också till de skräckövernaturligheter som jag går omkring och tänker på fortfarande. Väntar på mer sånt, hoppla Frida, skriv skriv! Har också läst några John Ajvide Lindqvist, inte nya, men oh så bra. Och i slutet av året tyckte jag att Jessica Schiefauers När hundarna kommer var en riktigt värdig Augustpristagare.

Övrigt fascinerande i läsväg. Läste äntligen Patti Smiths Just kids. Så fin biografisk skildring. Och jag läste boken efter att ha sett Robert Mapplethorpe utställning på Kiasma i Helsingfors. Om utställningen inte varit slut hade jag gått en gång till efteråt. Dessutom läste jag Merete Mazzarellas Själens nattsida som handlar om Mary Shelley och hur hon skrev Frankenstein. Lite lätt skräckaktigt tema över min årsläsning kunde man kanske säga, när jag också gått tillbaka till såna som skriver om nån annan. En till sådan är Maria Jönssons bok om Kerstin Thorvall och det var häftig läsning, jag såg helt nya bitar av det Thorvallska författarskapet. Dessutom har jag läst min pappas berättelse om sitt liv och det var också otroligt givande. Till och med för mitt eget projekt.

Att jo. Jag tycker att mitt läsår varit bra. Och har redan kört igång 2016 läsningen. Dels läste jag ut Victoria Aveyards Red Queen, dels håller jag på med China Mievilles The city and the city. Plus att jag läser ett manus som ska kommenteras.

Önskar er ett gott läsår!

6 kommentarer:

Sofia Fritzson sa...

Låter som en bra läsår. Mitt läsår var fullt av svackor, hoppas på lite mer regelbunden läsning i år.

Pia Widlund sa...

Go fortsättning på nya året!!!

Kati sa...

Ja, det låter som ett bra läsår. :) Själv har jag läst ut alldeles för få böcker och lagt ifrån mig för många för att de inte grep tag i mig alls. Men Fridas var en av de jag läste ut. :)
Gott nytt läsår!

Mia Skrifver sa...

Sofia: Då önskar jag dig ett svackbefriat läsår, där alla böcker lever upp till eller överträffar förväntningarna.

Pia: Tack detsamma!

Kati: Nå, någon har jag också släppt taget om, men vissa har jag faktiskt hållit i trots att de inte riktigt tilltalat mig, vilket också gav en hel del, för då analyserade jag vad det var som störde. Gott nytt läsår du med!

Skriviver sa...

Wow, vad kul med så många fina läsupplevelser. Blev väldigt sugen på en del av dem, ska nog skriva upp på min läslista för nästa år ;)

Mia Skrifver sa...

Perfekt ju om det dök upp något tips där i samlingen. Nämner ju ändå bara grädden i läsningen. Allt var inte riktigt så häftigt.