torsdag 19 maj 2016

Rätt och fel i historien

Jag hade en så otroligt bra mening. Alltså en som passade så snyggt. Problemet var att det alltså var ett namn på en sång och i sig är det förstås inget problem men sången hade inte skrivits då det jag skriver om händer.

Jag har vänt och vridit på tanken. Att jo jag vet att sången inte finns, men den sitter så himla bra. Att ska jag tänka rätt tid eller ska jag vara medveten om tidsfelet och låta det gå? För att det är ju inte fakta jag sysslar med. Mer liksom stora penseldrag, färger som blandas på många sätt.

Men insåg att eftersom jag vet om det så kan jag inte riktigt motivera varför jag inte fixat det. För det finns andra sånger att ta till, äldre. Så grävde i skatten av sångtexter, och se, det löste sig, med en annan, äldre sång som inte säger samma sak alls, bara ger en liknande stämning, idé.

I alla fall, det här är grejer jag funderar rätt mycket på. Att jo, fakta, visst, det behöver vara historiskt rätt. Kläder, hattar, sånger, vädret, platser och så vidare i en väldigt lång rad saker som går att ta reda på. Samtidigt, strö in det som är idag, det som jag vet för att historien redan varit och för att jag också fiktionaliserar historien. Jag tror att den historiska färgen finns ändå, att även om jag låtit sångtexten vara kvar, som en släng mot framtiden så skulle det fungera. För om jag inte hittat en äldre sång som suttit bra då hade jag inte bytt.

Samtidigt tänker jag på hur just dylikt brukar fungera, att hur nån ska störa sig på nån historisk felaktighet. Jag överväger att skriva in i manuset följande mening: Alla faktafel är mina och vissa av dem är till och med avsiktliga.

6 kommentarer:

minna lindeb sa...

Jag har också undrat här nu om man kan skriva om en stad med dess rätta namn och lite göra om den som så att somt som inte finns ändå finns i textens stad och att annat som finns heter ngt påhittat. Ett soppkok, ja, så tänker jag nog göra, får man? Ei voi tietää...

Mia Skrifver sa...

Soppkok är precis vad man måste göra, soppa på spik rent av. Man får. Även när det dyker upp nån som säger at man inte får så säger man att joho, jag fick.

Katarina Persson sa...

Men alltså, skulle du använda meningen just i egenskap av del av låttext eller bara som mening/fras/replik? I det senare fallet kanske det inte spelar någon större roll då? Enskilda meningar kan man väl knappast copyrighta? Isf skulle det ju bli väldigt svårt att skriva något alls menar jag... ;)

Mia Skrifver sa...

Just i egenskap av låttext. De sjunger sånger. Och det var en av dem. Men den kan inte sjungas om ingen ännu hört den. Och det finns ju alltså gott om sånger som kan sjungas så jag har försonat mig med denna darlingförlust.

Pia Widlund sa...

Jag har också funderat på att skriva in de meningen i mitt manus. Och lägga till; Alla stavfel är mina egna...;)

Mia Skrifver sa...

Gardera sig liksom. På alla plan.