Lästips

Det bästa skrivtipset är läs böcker. Läs i den genre du skriver, läs i helt andra genrer. Läs det du vill läsa, men läs. Fundera på hur andra gör som skriver.

Och vill du ha konkreta skrivhandböcker kan du välja någon av de jag listar nedan:

Jeff VanderMeer Wonderbook
Kanske den häftigaste skrivhandbok jag läst. Beror på bilderna. Behandlar både skrivande för vem som helst och världsbygge för fantasy specifikt. I och för sig behöver alla fundera på värld och miljö så även det avsnittet är bra för alla. Har även en webbsida, här.

Writers Workshop of Horror (red.) Michael Knost
En samling skräckskribenter som delar med sig av sina skriverfarenheter. Det fungerar däremot för mer än skräckskrivande eftersom alla delar i skrivandet behandlas. Dessutom får man lära sig hur man kan tänka kring att bygga upp det farliga, själva skräckupplevelsen, från början, i mitten och slutet, för att inte tala om miljöer, röst och gärna med lite krydda av humor.
James Scott Bell Plot & Structure OCH Conflict & Suspense OCH Revision & Self-Editing
Både hur man gör och övningar för att göra det. Det fina med de här är att de kan användas också som uppslagsverk, när det är något man behöver kontrollera så fungerar innehållsförteckningen fint för att leta sig fram till rätt avsnitt. Tre böcker som ger det mesta när det gäller skrivandet, från början till redigering.
Jack M. Bickman The 38 Most Common Fiction Writing Mistakes (And How To Avoid Them)
Jag läste regel nr 1, att man inte ska komma med ursäkter. Om man fortsätter läsa så kommer Jack att upplysa en om allt mellan karaktärer och solnedgångsbeskrivningar. Jag tycker det räcker med att inte komma med ursäkter, sen kan man skriva om solnedgång på ett nytt sätt.

Katarina Kuick & Ylva Karlsson Skriv om och om igen

En härlig bok med många skrivövningar och inpiration och bilder och precis vad som helst. Man får ägna sig åt allt mellan karaktärer, genrer och dessutom på ett lekfullt sätt.
Johan Althoff & Robert Nyberg Ordförrådet
Vad kan man inte använda språket till? Språklig variation och hur man kan vränga till det bjuds på i den här boken.
Bente Clod Skriv - en bok om att skriva
Skrivtips och skrivövningar. Med tidsförslag. Många bra övningar. Kanske lite torr text ibland.
Stephen King Att skriva -- en hantverkares memoarer
King är ett måste för en som slukade hans böcker. Och i den här när han talar om skrivandet blir man både matt när han säger hur mycket han skriver per dag och ivrig när man tänker att man faktiskt kan, även om man anpassar det enligt sin egen tidsram.
Frank McCourt Magistern
Allra bäst tycker jag om breven. Ursäkterna och bortförklaringarna. Elevernas undanflykter till sin lärare om varför de inte gjort det eller det. Fantasin flödar.
Elisabet Norin Tre enkla regler finns inte. En romanskola
Mycket finns i den här boken. Betydligt mer än tre enkla regler. Både övningar och förklaringar. Ibland upplever jag att det blir lite väl omständigt, samtidigt tilltalas jag av noggrannheten, man leds genom hela skrivprocessen med en roman och man måste ju inte göra varenda grej som finns med.
Ordkonst. Alla har fantasi
I den här har jag själv skrivit om att ge respons på skrivkurser. Dessutom finns här olika inspirerande övningar. Boken är tänkt att användas av skrivledare på ordkonst kurser för barn, men fungerar utmärkt för vuxna också, beroende på hur man vill låta sig inspireras.
Olof Lagercrantz Om konsten att läsa och skriva
När jag för x antal år sedan sökte in till Litteraturvetenskap skulle man skriva inträdesförhör utgående från den här boken. Det var härligt. Det är en bok jag gärna återvänder till, den är tunn men fantastisk. Läsandet och skrivandet vävs ihop, man kan inte göra bara det ena.

Birgitta Boucht Det brinner en eld. Inspirationsbok för skrivare
En kort presentation av boken hittar du t.ex. här

Maria Gummesson Att skriva börjar här
En bok som ger praktiska och poetisk tips för olika sorters texter. Poeter, journalister, copy writers, dramatiker, skrivkurslärare och skönlitterärt. Övningar och intervjuer med folk som håller på med ord på varierande sätt.
Göran Hägg Författarskolan
Det jag gillar bäst med Göran Häggs författarskola är att utgångspunkten är hot. Alltså intrigens betydelse för en berättelse. Och att hot byggs upp i etapper, man vet vart man är på väg.

Elisabeth George Skriv på! En handbok i skrivandets konst
I den här boken får man detaljerade beskrivningar över hur man kan gå till väga för att bygga upp en roman. Elisabeth George är noga med detaljerna. Hon talar också om talang och hantverk. Hur de påverkar resultatet.

Lars Melin Litterära laborationer. Tjugo experiment med text
Det här boken om att bearbeta. Med olika experiment visar Lars Melin hur man kan närma sig något från flera håll. Dessutom kan man lära sig saker om schlagertext och det är inte illa.

Claes Andersson Har du sett öknen blomma?
En bok som bjuder på både berättarglädje och goda råd. En njutning alltså. Man kan både ägna sig åt att fundera på hur saker och ting byggs upp och faktiskt bara läsa för att bli glad.
Pia Tafdrup Över vattnet går jag
Om man sysslar med poesi så är den här boken en väg till att tänka kring poesins uttryck. En poetik om villkor och möjligheter som skrivs utgående från Pia Tafdrups eget skrivande.